Vaccineren en calamiteitenverlof

Vaccinatie

Het kan heel goed voorkomen dat een werknemer zich alleen onder werktijd kan laten vaccineren. In dat geval heeft de werknemer recht op calamiteitenverlof, of kort verzuimverlof. De werkgever dient daarom tijdens dit verlof het loon door te betalen.

Vaccinatie is niet spoedeisend

Rondom het calamiteitenverlof circuleren een aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat het om een omstandigheid gaat die met geen mogelijkheid te plannen is buiten werktijd. In sommige beroepsgroepen of in sommige arbeidsomstandigheden kunnen medewerkers geen prik halen buiten dienst. Voor deze werknemers geldt dat ze een vaccinatie kunnen krijgen tijdens werktijd. Ook al is vaccinatie op papier géén spoedeisende omstandigheid. 

Beroep doen op calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof is verlof waar een werknemer aanspraak op kan doen in de volgende gevallen:

  • de reden voor verlof ontstaat als gevolg van een spoedeisende omstandigheid (bijvoorbeeld als de partner moet bevallen);
  • de reden voor verlof ontstaat als gevolg van een onvoorziene omstandigheid (bijvoorbeeld als gevolg van het overlijden van een naaste);
  • de reden voor verlof ontstaat als gevolg van een omstandigheid dat op geen enkele wijze te plannen is buiten de werktijd.

Lees meer informatie over calamiteitenverlof op de website van Rijksoverheid

Heeft u verder vragen over zaken als verlof, of het vaccineren tijdens of rondom werktijd? Werkassist adviseert u er graag over. Neem gerust contact op via 0297 820 879 of stuur een mailtje naar info@werkassist.nl.