Vooral in tijden van corona, waar stress een veelvoorkomende factor is, kunnen geldproblemen bij werknemers vaker voorkomen. Het is dan ook verstandig om als werkgever mogelijke signalen op te pikken die kunnen duiden op geldproblemen. En stel uzelf de vraag hoe u dit bespreekbaar kunt maken.
Invloed van geldproblemen op de werkvloer
Het is voor zowel de werknemer in geldproblemen als de werkgever een vervelende situatie. Geldproblematiek kan namelijk voor negatieve gevolgen zorgen op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan:
- vermindering van de productiviteit;
- een gespannen werksfeer tussen de collega’s;
- meer ziekteverzuim en dus hogere kosten.
Doordat u deze gevolgen zo veel mogelijk wilt vermijden, is het belangrijk om te weten hoe u het thema “geldproblemen” bij uw medewerker bespreekbaar maakt. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft hier recentelijk een aantal handige informatiesheets voor opgesteld.
Signaleren en praten
Praten met werknemer in geldproblemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft het Nibud twee handige informatiesheets openbaar gemaakt die u vanaf hier kunt downloaden. Het gaat om:
- Een Signaalkaart – dat antwoord geeft op de vraag hoe u signalen die duiden op geldproblemen kunt herkennen bij uw werknemers.
- Een Gesprekshandreiking – dat vertelt hoe u het beste met uw werknemer in kwestie kunt praten over zijn/haar geldproblemen.
Deze sheets kunnen als extra handvatten gebruikt worden om ervoor te zorgen dat uw medewerkers niet te lang wachten met het zoeken naar een oplossing. Dat scheelt voor zowel u als uw medewerkers veel stress op de langere termijn.
Heeft u verder vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Werkassist via 0297 820 879 of stuur een mail naar info@werkassist.nl.