Coronapas op de werkvloer

Thukmbnail_blog_vaccineren-onder-werktijd

Op de persconferentie van het demissionaire kabinet op dinsdag 2 november 2021 overwoog het kabinet om de coronapas ook op het werk in te voeren. Wat betekent deze maatregel precies voor werkgever en werknemer?

Geen verplichtingen werkgevers

Om maar direct met de deur in huis te vallen: werkgevers worden niet verplicht om een QR-code bij hun werknemers op te vragen. Het is een keuze die bij de werkgever ligt. Dit is natuurlijk anders dan bij sommige sectoren waar aan bezoekers gevraagd moet worden om een coronapas. Denk aan de horeca of de evenementenindustrie. 

Weerstand tegen de coronapas op het werk

Grondrechtelijk zal het lastig worden om werkgevers te verplichten naar QR-codes van hun werknemers te vragen. Toch zijn de grote vakbonden als FNA en CNV bang dat de grondrechten en privacy van werknemers ter discussie komen te staan. Ook werkgeversorganisaties zetten hun vraagtekens bij de plannen van het demissionaire kabinet.

De beslissing om werkgevers hun werknemers te laten controleren zal via een wetswijziging doorgevoerd moeten worden. Dit betekent dat het nog wel een aantal maanden zal duren voordat deze maatregel ook daadwerkelijk merkbaar is op de werkvloer. 

Overige maatregelen

Het demissionaire kabinet heeft ook andere maatregelen weer aanscherpt die op het werk van toepassing zijn. Dit betreft:

  • Een strenger thuiswerkadvies. Ondanks het feit dat nog steeds veel mensen thuis werken, wilt de overheid nogmaals de oproep doen om vaker thuis te blijven. Het streven is dat mensen minstens de helft van de werktijd thuis zijn.
  • Ook werd een dringende oproep gedaan om de werkomgeving weer meer “corona proof” te maken. Denk hierbij aan het houden van 1,5 meter afstand, geen handen schudden en het regelmatig gebruik van desinfectiemiddelen en spatschermen. 

Wij houden u op de hoogte over het coronanieuws op de werkvloer. Voor vragen of opmerkingen, kunt u ons gerust bellen op 0297 820 879 of mailen via info@werkassist.nl.

Lees ook: